Ostrá zeleninová polévka

Obtížnost: Snadná Vhodné pro sezónu: Jaro, léto
Kategorie jídla: Polévka, Oběd, večeře Lze zmrazit: Ne
Počet porcí: 4 Doba přípravy: 30 minut, 25 minut vaření
Nutriční hodnoty: 253 kcal/1 063 kJ, 9 g bílkovin, 40 g sacharidů, 8 g tuku, 0 mg cholesterolu, 10 g vlákniny

Okořeňte si život pikantní zeleninovou polévkou pro Vaši štíhlou linii. Velký obsah zeleniny, snadná příprava a skvělá chuť.

Ostrá zeleninová polévka

Potřebné suroviny:

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 velké cibule nakrájené na kostičky
  • 1-3 lžičky ostré papriky (podle chuti)
  • 4 středně velká rajčata pokrájená na kostičky
  • 1 menší cuketa pokrájená na kostičky
  • 2 šálky na kostičky pokrájených brambor
  • 1 a 1/2 šálku pokrájených zelených fazolek
  • 2 šálky mrazeného listového špenátu
  • 2 polévkové lžíce červeného vinného octa
  • 1 l vývaru (ze dvou polévkových lžic vývaru ve skle - k dostání v prodejnách zdravé výživy nebo 2 kostky zeleninového bujónu)
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé bazalky

Postup přípravy:
Do hrnce se silným dnem nalijte olej a zahřejte jej na střední teplotu. Vsypte cibulku, přikryjte poklicí a nechte dusit. Občas promíchejte až do zhnědnutí (cca 6 minut). Přidejte papriku a za stálého míchání vařte 30 vteřin. Vlijte vývar, přisypte rajčata, cuketu, brambory a fazole. Přiveďte k varu. Zmírněte teplotu a nechte zvolna vařit přibližně 12 minut tak, aby zelenina byla křehká. Přidejte špenát a vinný ocet, vše promíchejte a nechte ještě 2 až 4 minuty vařit.

Tip pro Vás:
Pokud nemáte rádi ostrou chuť, nahraďte pálivou papriku sladkou. Čerstvou bazalku můžete vyměnit za pesto.

Zdroj: http://www.webmd.com