Koláč ze sladkých brambor

Obtížnost: Snadná Vhodné pro sezónu: Podzim, zima
Kategorie jídla: Dezert, Oběd, večeře Lze zmrazit: Ne
Počet porcí: 8 Doba přípravy: 10 minut, pečení: cca 60 minut
Nutriční hodnoty: 224 kcal, 45 g sacharidů, 3 g bílkovin, 4 g tuku, 0 g cholesterolu, 3 g vlákniny

I brambory můžou být dezert. Nevěříte? Pak vyzkoušejte náš recept na výborný dezert - koláč ze sladkých brambor.

Koláč ze sladkých brambor

Potřebné suroviny:

  • 2 šálky uvařených a rozmačkaných sladkých brambor
  • 3/4 šálku hnědého cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1/4 šálku pohankové mouky
  • 1/4 šálku čirokové mouky (k dostání v prodejnách zdravé výživy)
  • 2 lžíce škrobového prášku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • Skořice, muškátový oříšek, rozemletý hřebíček
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 vejce
  • 1 šálek kokosového mléka
  • Vanilkový extrakt

Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 190 °C. Formu na nízký koláč (můžete použít i dortovou formu) vytřete tukem. Všechny ingredience smíchejte, až se vytvoří jemná krémová směs. Tu nalijte do připravené vymaštěné formy a pečte uprostřed předehřáté trouby asi 45 minut. Pak snižte teplotu na 170 °C a pečte dalších 15 až 20 minut, dokud povrch koláče nezezlátne. Koláč nechejte vychladnout alespoň 4 hodiny v ledničce. Pokud máte čas, upečte koláč den předem ? odleželý bude ještě lepší. Před podáváním jej posypte oříšky nebo ho servírujte s kopečkem kokosové zmrzliny.

Tip pro Vás:
Nemáte sladké brambory? Zkuste použít konzervovanou dýni. Koláč bude chutnat stejně dobře.

Zdroj: http://www.webmd.com